House Jacobs

Residential
Location :Krampenburger Weg 49, 12559 Berlin
Investor :Privat
Design :Cubus, Susanne Kaiser
Period :2009 - 2010
Statics :Niehues Winkler Ingenieure
GFA :318 m²
Services :Project Development, Draft Design, Permit Application, Shell Construction and Expansion Work, Interior Design

Idea

Haus Jacobs materializes from the fusion between glass and wood, embracing each other in full harmony. It feauters modernist design according to the clients wish. The lightness of the glass facade supports the seemingly weightless wood volume. The surrounding glass reveals an impressive natural scenery. The modernist architecture of Haus Jacobs satisfies the highest of demands, regarding aesthetics ,fucntion and space.

Structure

The two-storey entrance hall in the basement promises a generous, friendly welcome. A warderobe for family and guests is integrated under the stairscase and next to it is the guest room with bathroom, and storage rooms.


The ground floor has a spacious living space, a bathroom and two children rooms. Two volumes define the living space. The free-standing fireplace separates the living space from the dining space, and the kitchen separates the dining space from the hallway. The south-east facing terrace on the ground floor can extend, trought the sliding doors, the living space into the garden.

The floating staircase to the upper floor reveals impressive view outside. The master bedroom has an open floor design, in which the bedroom and bathroom fuse together, a sliding door allows privacy when needed. Fitted warderobes give the rooms the necessary ease and outline the house. The office space provides the whole family members with a place to work, play and relax. A roof terrace is accessible from all the rooms and the hallway.

Material and Color

The facade of red cedar sets over the years to a noble silvery gray patina. The floors of the house are environmentally sustainable covered with natural stone and wood. Each area of ​​the house is provided with its own color. Green glass mosaic reinvigorates the ground floor bathroom. The upstairs bathroom was designed with yellow glass mosaic. A blackboard welcomes you in the entrance area with the possibility to leave notes for other family members.